Prvi put na WordCampu – vodič za preživljavanje

Prvi put na WordCampu i ne znate šta vam je potrebno i kako se organizovati? Bez brige, u ovom tekstu objašnjavamo sve što treba da znate kad posećujete svoj prvi skup ovog tipa.

Pre svega, WordCampovi su neformalni skupovi koje organizuju lokalne WordPress zajednice, a u saradnji sa WordPress fondacijom. Cilj i namera im je da, na jednom mestu, okupe i spoje korisnike WordPressa bilo da su u pitanju developeri i programeri, dizajneri i content creatori, vlasnici malih/srednjih/velikih biznisa, fotografi, blogeri i, uopšte, svi oni koji na neki način koriste ili žele da koriste WordPress platformu.

Sesije uključuju kako stručne tako i light verzije predavanja; od toga kako efikasno koristiti WordPress platformu, početne pluginove, kako razvijati teme; preko saveta za upravljanje vremenom kad radite za klijenta – ili sebe, kako kreirati sadržaj i optimizovati ga za pretraživače, pa sve do toga kako postati freelancer, postaviti i prodati svoje usluge, predstaviti se u poslovnom okruženju, brojne primere dobre prakse i slično.

Prvi ikada WordCamp održan je 2006. godine u San Francisku, i do danas je održano 695 (and counting) WordCampova u 69 gradova sveta, 65 zemalja i na 6 kontinenata. Prvi WordCamp u Srbiji održan je 2015. godine na inicijativu našeg Milana i od tada, WordPress zajednica Srbije samo raste i jača. Ove godine, WordCamp Belgrade dešava se 13. i 14. maja, detalje o konferenciji možete potražiti na ovom linku, a evo kako se možete što bolje pripremiti i organizovati kako biste izvukli najbolje iz samo najveće konferencije posvećene WordPressu u regionu 😀

Spakujte najosnovnije

Naravno da ćete sa sobom poneti računar, telefon, možda tablet, notes, olovku. Ono što ne bi trebalo zaboraviti su punjači, eksterne baterije i memorije, kao i bilo koju rezervnu metodu za zabeleške ako vam tehnička zakaže. Takođe, ako želite da snimite intervju sa nekim od učesnika ili, prosto, deo atmosfere, diktafon i/ili digitalni aparat (pored telefona) možda nisu loše stvari za imati u tu svrhu.

Društvene mreže u pripravnosti

Napravite unapred strategiju koje ćete društvene mreže koristiti tokom boravka na WordCampu. Ovo su dešavanja koja najčešće nisu live snimana, te se zanimljivosti, delovi atmosfere, najave predavača i sve ono što se smatra vrednim i relevantnim deli po društvenim mrežama. Kako ne biste gubili vreme i leteli sa jedne na drugu pokušavajući da svima predočite ono što vam je  zanimljivo ili važno, najbolje je unapred odrediti na kojoj od njih ćete biti i unapred obavestiti fanove kako bi znali na kojoj da vas prate.

Postavljate pitanja, razgovarajte sa svima

Pored samih predavanja, koristan način da saznate nešto novo i korisno jeste da se uključite u konverzaciju između sesija i na pauzama. Ne ustručavajte se da priđete predavačima ili ostalim učesnicima, sponzorima i pitate ih sve što vas zanima bilo za samu temu, uslugu ili proizvod ili i tuđe mišljenje o samom skupu, pa i predstavljanje nekih svojih ideja. WordCampovi su jedinstvena prilika da, pored sticanja znanja, upoznate i korisne ljude od kojih možete učiti ili sa njima sarađivati na nekim budućim projektima. Imajte pri sebi dovoljno vizit karti, nikad ne znate šta se iz ovakvih druženja kasnije može izroditi. Osim toga, WordCampovi su i prilike koje mnoge firme koriste za scouting, te nije na odmet pripremiti se i za eventualni poslovni razgovor jer – nikad se ne zna – možda baš ovde pronađete svoj novi posao.

Zabavite se

Možda najvažniji savet koji vam možemo dati jeste dane zaboravite da se dobro zabavite. Iako WordCampovi jesu idealna prilika da nešto naučite, inspirišete se i prikupite nove ideje (možda dobijete poslovnu ponudu), nemojte zapostaviti i onaj drugi segment – a to je da se opustite u uživate, upijate svu tu dobru energiju oko vas.